Hopp til innholdet

Hva er en stablecoin?

Ethereum kurs

Om du har lest litt om kryptovaluta så har du kanskje også fått med deg begrepet stablecoin. Du lurer kanskje litt på hva dette er for noe og kanskje også på hvorfor de har så mye lavere verdi, sammenliknet med annen kryptovaluta. Du kan slappe helt av for vi skal lære deg alt det du trenger å vite om stablecoins slik at du får full kontroll.

Det er mye innenfor kryptovaluta som kan være vanskelig å forstå, men stablecoins er noe det faktisk kan være ganske greit å få styr på. En stablecoin er nemlig en egen type kryptovaluta som forsøker å tilby en prisstabilitet og som er et slags reservemiddel for de som virkelig investerer i kryptovaluta. Her får du på mange måter det beste fra begge verdener – du får sikkerheten og den desentraliseringen som kryptovaluta tilbyr, samtidig som du får en mer volatilitetsfri og stabil valuta slik som fiat-valutaer tilbyr.

Hva er en stablecoin?

En stablecoin er en form for kryptovaluta som er designet for å opprettholde en stabil verdi i motsetning til de vanlige prisvolatilitetene som er kjent for andre kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum. Denne stabiliteten oppnås ved å knytte verdien av stablecoin til en annen aktivaklasse, som fiatvalutaer som USD eller andre digitale varer. Dette gjør stablecoins til et nyttig verktøy for handel og investering, da de gir en grad av forutsigbarhet i et ellers volatilt kryptomarked.

Fysisk vs. algoritmisk kryptovaluta

Stablecoins er en bro mellom den digitale kryptovalutaverdenen og den virkelige økonomien, og de kan deles inn i to hovedkategorier: fysiske og algoritmiske.

Fysiske stablecoins har sin verdi forankret i ekte eiendeler som fiatvalutaer som USD eller edle metaller som gull. Disse stablecoinene opererer ved å ha en lik mengde av den underliggende ressursen i reserven for hver stablecoin som er i omløp. Dette gir dem en solid forankring i virkelige verdier og en viss grad av tillit blant investorer. Fysiske stablecoins er dermed mindre utsatt for volatilitet og spekulasjon i kryptovalutamarkedet. Investorer ser ofte på dem som en sikker havn mot de kraftige prisendringene som er kjent for kryptovalutaer som Bitcoin.

På den andre siden har algoritmiske stablecoins ingen direkte kobling til fysiske eiendeler. Deres stabilitet oppnås gjennom komplekse matematiske algoritmer og protokoller. Algoritmiske stablecoins justerer forsyningen og etterspørselen etter stablecoinen for å opprettholde en stabil verdi. Dette gjør dem mer fleksible og tilpasningsdyktige i forhold til endringer i markedsforholdene. Imidlertid er de også mer sårbare for tekniske feil og algoritmiske svakheter som kan påvirke deres stabilitet.

Hva brukes stablecoins til?

Dette er jo et lite Ethereum kurs og vi ønsker derfor å gi deg en god forståelse av hva stablecoins faktisk er. Derfor skal vi gi deg et eksempel på hvordan den kan brukes og hva de ofte brukes til. Her bruker vi Bitcoin som et eksempel, i handelsparr med den amerikanske dollaren (BTC/USD). For Bitcoin ligger fremdeles over Ethereum og er den mest populære kryptovalutaen på markedet. Selv om dette er en populær mynt plages markedet av høy volatilitet som vil si at verdien opplever store svingninger. Her snakker vi ikke bare om et par dollar, men at den kan stupe hele 50% over et år som raskt kan tilsvare rundt 30.000 dollar. Som du kanskje forstår så kan det være utrolig kjipt å sitte med en Bitcoin som plutselig er verdt halvparten av det den var i fjor.

Når det er sagt kan man ofte se prissvingninger på rundt 10% i løpet av en dag, men plutselig skjer den noe med mynten, med den globale økonomien eller kanskje faller interessen. Det er mye som kan påvirke myntens verdi. Disse svingningene som kryptovaluta, og spesielt Bitcoin opplever, gjør at myntene blir enda mer populære for dem som trader i løpet av dagen. Likevel kan det absolutt være irriterende og kjipt når favorittmynten daler i verdi. Målet med en stablecoin er da at denne formen for kryptovaluta skal klare å knytte markedsverdien til en ekstern referanse som for eksempel den amerikanske dollaren. 

De ulike typene stablecoins

Det finnes tre ulike typer stablecoins. Som sagt så brukes disse for å kunne være en stabil motpart til de andre kryptovalutaene. Mange tenker kanskje da; hvorfor bruker man ikke bare fiat-valutaene? Kan ikke de som investerer i kryptovaluta selge myntene sine for fiat-valuta dersom de er redd for at verdien skal synke? Problemet mange har med fiat-valuta er ikke svingninger i verdi, for disse svingningene er stort sett minimale. For mange handler det rett og slett om at fiat-valutaene kontrolleres av sentralbanker og mange ønsker derfor stabile valutaer som er desentraliserte. Stablecoins forsøker altså å dekke dette gapet mellom sentralbankens fiat-valuta og kryptovalutaen.

santander kredittkort er en av de mange betalingsalternativene som du kan vurdere når du kjøper stablecoins. Dette gir deg en praktisk og fleksibel måte å investere i kryptovaluta på, og gir deg også fordeler som beskyttelse mot uautoriserte transaksjoner og belønningsprogrammer som gir cashback eller poeng for bruk. Når du har kjøpt stablecoins, kan du lagre dem sikkert i din digitale lommebok inntil du er klar til å bruke dem for investering eller andre formål.

Den første typen stablecoin vi skal gå igjennom er det som kalles for en fiat-collateralized stablecoin. På norsk kunne dette kanskje blitt kalt en fiat-valuta-stablecoin. Dette er stablecoins som holder reserver i fiat-valutaer, gjerne den amerikanske dollaren. Dette kan for eksempel være den populære stablecoinen Tether (USDTUSD). Her holdes altså fiat-valuta som sikkerhet for at mynten skal holdes så stabil som mulig og for at verdien skal ligge så tett inntil en fiat-valuta som mulig. Slike stablecoins kan også holde andre former for sikkerhet, for eksempel til gull eller sølv. Likevel er det mest normale absolutt å holde sikkerhet i en fiat-valuta og da gjerne amerikansk dollar. Det vil si at du stort sett kan forvente at Tether (USDTUDS) alltid har en verdi på rundt 1 dollar. Enkelt å huske.

Den andre varianten av stablecoins er de som har sikkerhet i en kryptovaluta. Disse kalles på engelsk for crypto-collateralized stabelcoins. Kanskje tenker du nå: hvordan er dette mulig? Som du sikkert har fått med deg nå så opplever jo kryptovalutamarkedet høy volatilitet, noe som gjør at det er vanskeligere å holde stablecoinen stabil. Derfor er denne typen stablecoins nødt til å holde en større mengde kryptovaluta som sikkerhet for at stablecoinen skal holde seg så stabil som mulig. Når en stablecoin bruker en ustabil valuta som sikkerhet, er beløpet nødt til å øke for at det skal ha samme funksjon som om stabelcoinen har sikkerhet i for eksempel amerikanske dollar.

Sist, men ikke minst har vi det som kalles for Non-collateralized stablecoins eller algoritmiske stablecoins. Dette er altså stablecoins som ikke holder reserver eller har sikkerhet i en annen valuta eller for eksempel gull eller sølv. Denne stablecoinen bruker en mekanisme, på samme måte som sentralbankene gjør, for å kunne holde myntens verdi så stabil som overhodet mulig. Dette kalles også ofte for en basecoin. På samme måte som sentralbankene så bruker disse myntene en konksensusmekanisme for å enten øke eller redusere tilgangen til myntene – etter behov. På den måten vil ikke hverken tilbud eller forespørsel bli for høy og mynten kan dermed holde en så stabil verdi som overhodet mulig.

Fysiske eller algoritmiske stabile mynter: hvilken er bedre?

Valget mellom fysiske og algoritmiske stablecoins avhenger av flere faktorer, inkludert risikotoleranse, investeringsmål og markedssituasjonen. Fysiske stablecoins gir en mer direkte kobling til virkelige verdier, noe som kan gi en følelse av sikkerhet. Algoritmiske stablecoins, derimot, kan tilby mer fleksibilitet og tilpasningsevne. Investorer bør nøye vurdere sine mål og risikovillighet før de velger den mest hensiktsmessige typen stablecoin for sine behov.

 

Guide til kryptovaluta-gambling: Kryptocasinoer i Norge

Litt grunnleggende om Stablecoin

Kruptovaluta er et meget omdiskutert tema for tiden. Dette er mye grunnet til stor volatilitet. Stablecoin er en form for slik digital valuta, men er designet for å ha en stabil verdi. Dette skiller denne valutaen betydelig fra andre kryptovaluta på markedet. Denne stabiliteten er grunnet at Stablecoin er knyttet til en rekke andre varer.

Blant annet er valutaen knyttet til både råvarer og andre digitale eindeler. Dermed tillater denne valutaen en rekke investorer en mer stabil og forutsigbar portefølje. Deremed har denne valutaen evnen til å bygge en bro mellom det tradisjonelle finansmarkedet, og den nye digitale verdenen.

Få tilgang til stablecoin bonuser

Hvis du er en hverdags investor eller en rutinert handelsmann som ønsker å ta i bruk Stablecoin og de rekke bonusene som forekommer, er det ikke alltid lett å skjønne hvor du kan få tilgang til disse.

Først å fremst er det viktig å etablere hva slike bonuser kan være. De kan være tilleggsbelønninger for dine investeringer, rabatterte gebyrer hvis du tar i bruk valutaen, eller andre incitamenter so, forekommer ved en rekke tjenesteleverandører. Dermed kan disse bonusene tillate en hver investor til å øke avkastningen på sine investeringer og dermed maksimere egne midler.

Hvis du ønsker tilgang til disse bonusene og dra nytte av dem må du være aktiv bruker av stabelcoin. Dette gjøres ved p ta i bruk stabelcoin-økosystemet til å handle og selge med valutaen.

Ethereum kurs

Sett igang dine investeringer

Hvis stabelcoiun høres ut som riktige valg for deg, bør du aller først gjøre litt research på markedet samt lage et eget budsjett for å planlegge dine investeringer. Slike undersøkelser inkluderer ofte å bestemme deg for hvilke tabelcoins du ønsker å investere.

Når du bestemmer deg for dette må du tenke på hvor mye risiko du ønsker å utsette dine investeringer for , og deretter velge et middel basert på dine egne mål og behov. Deretter er det viktig å velge en handelsplattform som er både trygg og pålitelig. En slik trygghet bør gjelde både betalingsalternativer, sikker innlogging og sikre lagrinsløsninger.

Hvordan navigere stablecoin landskapet

Det er ikke alltid lett å navigere stablecoin-landskapet. Dette er fordi slike plattformer ofte krever en god forståelse av de ulike alternativene av stablecoins. I tillegg krever slik navigering ofte en forståelse for de ulike bruksområdene og mulighetene denne valutaen tilbyr.

Når du navigerer slike plattformer er det også meget viktig å være klar over ulike reguleringer og endringer i disse som kan forekomme. For å optimalisere både brukeropplevelse og egen gevinst, er det og lurt å være klar over ulike markedstrender som kan øke dine egne investeringer, men også påvirke både verdien og tilgjengeligheten av valutaen.

Det viktigste å være klar over når du navigerer stabelvoin landskapet er å holde deg oppdatert på trenger, ulike ressurser og verktøy som kan bidra til best mulig erfaring i et komplisert market.

Kryptovalutaer i casinobransjen: Ethereum og andre spennende alternativer

Strategier for handel

For å få mest ut av handel med Stabelcoing, er det en rekke strategier du kan ta i bruk. Disse strategiene varierer fra investor til investor da de er avhengige av investorens egne mål og ristoleranse. En risiko som er meget populær, kalels arbitrasje. Arbitrasje går ut på at investorer utnytter gprosforksjeller på tvers av uyliek haendlesplattformer.

En annen strategi går ut på å bruke stabelcoin som en sikring mot høy volatilitet i andre former for kryptovaluta. Det er en rekke andre strategier investorer kan ta i bruk, og mange er grunnet stzabelcoins stabile verdi. Det viktigste å tenke på, er å holde deg oppdatert på markedet for å være klar over ulike risikoer.

Ofte stille spørsmål

Det er mange forskjellige stablecoins tilgjengelige på markedet, inkludert USDT (Tether), USDC (USD Coin), DAI, og mange flere. Hver av dem har sine egne egenskaper og måter å opprettholde stabilitet på.

Mange mennesker bruker stablecoins som et middel for å beskytte seg mot den høye volatiliteten i kryptovalutamarkedet. De kan også brukes til raskere og mer kostnadseffektive transaksjoner, samt for å investere i digitale eiendeler.

For å investere i stablecoins, må du først opprette en digital lommebok som støtter den ønskede stablecoin. Deretter kan du kjøpe stablecoins på kryptobørser eller andre plattformer. Det er viktig å gjøre grundig forskning og forstå hvordan stablecoins fungerer før du investerer.

Stabelcoin er en unik form for kryptovaluta da de oftes opprettholder en meget stabil verdi. Dette er grunnet at valutaen er knyttet til andre reserver. slike reserver og markedet kan vøre alt fra råvarer til digitale varer. Dermed kan Stabelcoin tilby investorer en stabil verdi som tilsvarer denne resursen.

Grunnet stabelcoins stabile verdi, har denne formen av kryptovalute betydelig lavere volatilitet sammenlignet med andre slike valutaer, ,en det er alltid risikoer knyttet til dette markedet. Slike risikoer kan være grunnet regulatpriskje endringer, et dårlig marked eller feil i infrastrukturene valutaen er basert på. Dermed er det alltid lurt å være klar over egen risikotoleranse før du investerer.

Ja. Grunnet en økt oppmerksomhet rundt kryptovaluta-markedet, har også stablecoins blitt gjenstand for økt tilsyn fra en rekke myndigheter fra ulike nasjoner. Ettersom stabelcoin er en digital ressurs, vil regulasjonene de mp forholde seg til endre seg fra ulike geografiske regioner. Dermed må hver investor være klar over de ulike reglene som gjelder i sin geografiske region når de handler, dermed kan de sikre at de handler lovlig.    

Blogg

Desentraliseringsdebatten i kryptovaluta

Desentraliseringsdebatten i kryptovaluta

I den raskt skiftende digitale virkeligheten har kryptovaluta blitt stadig mer fremtredende som et alternativt økonomisk system. Desentralisering er et nøkkelbegrep som ofte diskuteres i

Les mer »
Kan du kjøpe sko med krypto?

Kan du kjøpe sko med krypto?

I dagens stadig mer digitaliserte verden har kryptovalutaer som Bitcoin kommet til å spille en stadig viktigere rolle i folks liv. De brukes ikke bare

Les mer »