Hopp til innholdet

Hva er Ethereum mining?

3 tips til bedre økonomi når du investerer

Ethereum, som Bitcoin, bruker for tiden proof-of-work (POW) konsensusmekanismen. Og såkalt gruvedrift er livsnerven til alle POW-baserte kryptovalutaer. Ethereum-gruvedrift innebærer at gruvearbeidere fra hele verden bruker sin tid og prosessorkraft til å løse kryptografisk vanskelige gåter. Hvis det lykkes, vil gruvearbeiderne kunne legge til blokker til Ethereum-blokkjeden og tjene en belønning i retur. Så, det er ikke snakk om gruvedrift i tradisjonell forstand, men heller en direkte oversettelse av engelske mining: Der en utvinner noe. Det kan kalles utvinning, mining og gruvedrift.

Ordet gruvedrift har sin opprinnelse i sammenheng med gullanalogien for kryptovalutaer. Gull eller edle metaller er knappe, det samme er digitale tokens, og den eneste måten å øke det totale volumet på er å utvinne det. Dette er passende i den grad at også i Ethereum er den eneste utstedelsesmåten etter lansering via gruvedriften. I motsetning til disse eksemplene er imidlertid gruvedrift også måten å sikre nettverket på ved å opprette, verifisere, publisere og forplante blokker i blokkjeden. La deg derfor ikke forvirres over at en snakker om gruvedrift med datamaskiner.

Forstå Ethereum gruver

For å forstå Ethereum gruvedrift, må du forstå hva POW – proof-of-work er og hvorfor det var nødvendig i utgangspunktet. Et desentralisert nettverk som Ethereum krever konsensusmekanismer for å ta beslutninger. Så, om det er for mining – gruvedrift, eller generell interesse for Ethereum og dens funksjoner kan vi begynner der.

Proof-of-Work

POW fungerer som følger:

En bruker skriver og signerer en transaksjonsforespørsel med den private nøkkelen til en konto. Deretter kringkaster brukeren transaksjonsforespørselen til hele Ethereum-nettverket fra en node.

Etter å ha hørt om den nye transaksjonsforespørselen, legger hver node i Ethereum-nettverket forespørselen til deres lokale mempool, en liste over alle transaksjonsforespørsler de har hørt om som ennå ikke har blitt forpliktet til blokkjeden i en blokk. På et tidspunkt samler en gruve node flere dusin eller hundre transaksjonsforespørsler til en potensiell blokk, på en måte som maksimerer transaksjonsgebyrene de tjener mens de fortsatt holder seg under blokkgassgrensen. Gruve-noden vil da: Først verifisere gyldigheten av hver transaksjonsforespørsel (dvs. ingen prøver å overføre eter ut av en konto de ikke har laget en signatur for, forespørselen er ikke feilformet osv.), og utfører deretter koden for forespørselen, og endrer staten deres lokale kopi av EVM.

Gruvearbeideren tildeler transaksjonsgebyret for hver slik transaksjonsforespørsel til sin egen konto. Og, begynner prosessen med å produsere bevis-på-arbeidet «legitimitetssertifikat» for den potensielle blokkeringen, når alle transaksjonsforespørsler i blokken er verifisert og utført på den lokale EVM-kopi.

Til slutt vil en gruvearbeider fullføre å produsere et sertifikat for en blokk som inkluderer vår spesifikke transaksjonsforespørsel. Gruvearbeideren kringkaster deretter den fullførte blokken, som inkluderer sertifikatet og en kontrollsum av den påståtte nye EVM-tilstanden.

Andre noder hører om den nye blokken. De verifiserer sertifikatet, utfører alle transaksjoner på blokken selv (inkludert transaksjonen som opprinnelig ble kringkastet av brukeren vår), og verifiserer at kontrollsummen for deres nye EVM-tilstand etter utførelse av alle transaksjoner samsvarer med kontrollsummen til staten som kreves av gruvearbeiderens blokk . Først da legger disse nodene denne blokken til halen av blokkjeden deres, og aksepterer den nye EVM-tilstanden som den kanoniske tilstanden.

Hver node fjerner alle transaksjoner i den nye blokken fra deres lokale mempool av uoppfylte transaksjonsforespørsler.

Nye noder som blir med i nettverket laster ned alle blokker i rekkefølge, inkludert blokken som inneholder vår interessetransaksjon. De initialiserer en lokal EVM-kopi (som starter som en blank-state EVM), og går deretter gjennom prosessen med å utføre hver transaksjon i hver blokk på toppen av deres lokale EVM-kopi, og verifiserer tilstandssjekksummer ved hver blokk underveis.

Hver transaksjon utvinnes (inkludert i en ny blokk og spres for første gang) én gang, men utføres og verifiseres av hver deltaker i prosessen med å fremme den kanoniske EVM-staten. Dette fremhever et av de sentrale mantraene til blokkjeder: Ikke stol på, verifiser

Hva er en Ethereum gruve?

Kryptovaluta er brennhett

Gruvedrift er prosessen med å lage en blokk med transaksjoner som skal legges til Ethereum-blokkjeden. Derfor kan vi og oversette mining med utvinning som nevnt. I desentraliserte systemer som Ethereum må vi sikre at alle er enige om rekkefølgen på transaksjoner. Gruvearbeidere hjelper dette ved å løse beregningsmessig vanskelige gåter for å produsere blokker, og sikre nettverket mot angrep.

Ethereum har lenge vært blant de letteste kryptovalutaene å utvinne, og en kan enkelt laste ned programvare som lar en benytte seg av datakraft for å tjene inntekter i Ethereum. Derimot, per nå så behøves det nok mer kraftige datamaskiner enn det som de fleste stiller opp med hjemme. En Ethereum gruve er dermed som oftest et større datasenter med dedikerte datamaskiner som knaser seg gjennom koder for å utvinne mer og mer Ethereum.

Ethereum vs tradisjonelle bankmetoder i Norges online casino-industri

Hvem, og hvordan, kan en mine Ethereum?

Teknisk sett kan alle mine på Ethereum-nettverket ved å bruke datamaskinen sin. Imidlertid kan ikke alle utvinne lønnsomt. I de fleste tilfeller må gruvearbeidere kjøpe dedikert maskinvare for å utvinne lønnsomt. Selv om det er sant at alle kan kjøre gruveprogramvaren på datamaskinen sin, er det usannsynlig at den gjennomsnittlige datamaskinen vil tjene nok blokkbelønninger til å dekke de tilhørende kostnadene ved gruvedrift.

Kostnader ved gruvedrift

Potensielle kostnader for maskinvaren som er nødvendig for å bygge og vedlikeholde en gruverigg er mangfoldige. Først ut så har du naturligvis de elektriske kostnadene for å drifte hele gruveriggen av kraftige datamaskiner. Videre må du jo også tenke på utstyret som støtter utvinningen av Ethereum, slik som ventilasjonen, elektriske ledninger, datamaskin deler og mer til.

Fremtiden for gruvedrift

Ethereum har en plan om å gå over til et annet system, i stedet for proof-of-work er tanken å benytte seg av en proof-of-stake som vil gjøre gruvedrift foreldet. Allikevel er det mange som stadig drifter ivrig utvinning av Ethereum i det som kan ses på som et siste sluttspill før en ny æra av kryptovalutaen vil innfases. Hvordan det deretter blir med egen utvinning gjenstår å se, men den gamle gruvedriften vil fases gradvis ut og vekk. Og, for den som er nysgjerrig på Ethereum samt annen krypto er det alltid godt å vite hva som er, har vært og kommer.