Hopp til innholdet

Decentralized finance (DeFi)

Ethereum kurs
Ethereum kurs

DeFi, kort for desentralistert finans, utgjør et helt åpent og globalt finanssystem som er designet for den moderne internettalderen. Dette er et godt alternativ til det gamle, ugjennomsiktige og tett kontrollerte systemet som er holdt sammen av utgått infrastruktur og prosesser.

DeFi på kort er rett og slett en samlebetegnelse for «peer to peer» – finansielle tjenester som tilbys via blockchains – blokkjeder – og da særlig med altcoinen Ethereum som ledende. Litt mer utfyllende kan en si at du kan som en forstår med DeFi dekke et stort spekter av finanstjenester som ellers er tilbudt av banker, og da med en langt raskere behandlingstid og uten papirarbeid og tredjepart.

De egenskapene som har gjort kryptovalutaer så populære gjelder og for DeFi-produkter som åpner finansielle tjenester for alle med internettforbindelse, og de eies og vedlikeholdes i stor grad av brukerne deres. Så langt har krypto for titalls milliarder dollar strømmet gjennom DeFi-applikasjoner, og dette vokser daglig i større

Hva er DeFi? Hvordan oppstod det?

Det er flere ulike røtter til fenomenet. Det er de som sier at begrepet desentralisert finans, DeFi, går tilbake til en Telegram-chat i 2018. Det var da en gruppe programvareutviklere og entreprenører prøvde å bestemme seg for hva de skulle kalle deres bevegelse av nytenkende finansielle tjenester som ville bli automatisert, bygget på en blokkjede, og i stand til å fjerne tradisjonelle banker.

Noen år senere og DeFi har utviklet seg til å være svært utbredt og populært. Takket være tjenestene kan nå en som har en kryptovalutalommebok gjennomføre en rekke finansielle tjenester, fra å tegne forsikring til å handle, og alt kan gjøres via enkle og populære apper og digitale lommebøker.

Et annet startpunkt er et bitcoin-whitepaper som alt tilbake i 2008 satt rammeverket for et nytt system for kryptovaluta og digital valuta generelt. Med Ethereum som kom på banen noen år senere ga dette startpunktet for en funksjonell og utvidet appell av ideen, og Ethereum er å regne som DeFi standard i dag. Ethereum er det dermed lurt å følge med på, og gjerne investere og handle i når en er interessert i nettbaserte og uavhengige plattformer for finanstjenester.

Ethereum kurs

DeFi og Ethereum, den perfekte kombinasjonen

Det er lett å forstå hvordan Ethereum utgjør et perfekt grunnlag for DeFi. Dette kommer som av et resultat av flere ulike faktorer der de to støtter opp om hverandre:

Først ut så er det ingen som eier hverken valutaen eller de smarte forbindelser og kontraktene som benytter denne. Dette gjør at alle har en åpning inn for å benytte seg av DeFi tjenester.

Og de ulike DeFi-produktene snakker alle samme «språk» bak kulissene: Ethereum. Dette betyr at mange av løsningene fungerer helt sømløst sammen. Du kan låne ut tokens på én plattform og bytte ut det rentebærende tokenet i et annet marked på en helt annen applikasjon. Alt takket være bruken av samme system, der tokens og kryptovaluta er integrert i Ethereum som også kan ses på som en delt «hovedbok». Dette å både ha kontroll på transaksjoner og eierskap er Ethereums glanspunkt.

Og du får som nevnt en full økonomisk frihet, koble det opp med DeFi løsninger på applikasjoner og du har en kraftpakke. Nå, det kan virke som om vi snakker mye om akkurat det samme under samme navn, men når vi trekker DeFi litt lengre ut ser vi at Ethereum bare er en del av det:

Oppbygging av DeFi

Du kan tenke på DeFi i lag:

  • Blokkjeden – Ethereum inneholder transaksjonshistorikk og kontostatus.
  • Eiendelene – ETH og de andre tokens.
  • Protokollene – smarte kontrakter som gir funksjonaliteten, for eksempel en tjeneste som gir mulighet for desentralisert utlån av eiendeler.
  • Applikasjonene – produktene vi bruker for å administrere og få tilgang til protokollene.

Her ser du og hvordan det å følge med på Ethereum og å være involvert der gir en direkte overførbarhet til DeFi.

 

Hva kan du gjøre med DeFi?

Som et desentralisert alternativ, og med kraften til Ethereum som skaper nye muligheter er det en stadig voksende liste for hva en kan bruke DeFi til som alt nevnt. For eksempel så kan du:

  • Overføre penger globalt.
  • Låne med, og uten, sikkerhet.
  • Finansiere dine ideer.
  • Utvide porteføljen i trading.
  • Kjøpe forsikring.
  • Få en tilgang til stabile valutaer.

Og mye, mye mer.

Spill casinospill med Ethereum

Styrker og svakheter

Det er ikke til å stikke under en stol at det er både pluss og minus ved desentralisert finans. Men, en kan og si at mye av styrkene kan og være svakheten eller omvendt. Litt keitete, men se på det slik: Takket være desentraliseringen er det vanskelig å stanse DeFi, men dette krever og databehandling der vedlikehold av database og poster over nettverket av maskiner kan bremse og gjøre transaksjoner dyrere. Ethereum er her fantastisk og meget populær som en motvirkning til dette mulige problemet og Ethereum-utviklere jobber stadig med å finne bedre måter å skalere opp på for å få maks ytelse ut av blokkjeder.

Videre så fjerner DeFi mellomledd som depotbanker, som forventes å holde eiendeler (vanligvis digitale tokens) trygge, det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at en finansinstitusjon svikter og tar med seg eiendelene dine – eller at en regjering tar beslag på tokens og konfiskerer dem. På den andre siden er det eneste som holder beholdningen din trygg, deg og passordet ditt. Dersom du mister eller glemmer passordet er eiendelene dine borte for alltid.

Det er kun en bakdel (som går på det menneskelige elementet): Blokkjeder har vist seg å være ganske vanskelige å knekke – men disse kjedene er bare like smarte som menneskene som designet dem. Koden er vanligvis åpen kildekode, noe som betyr at den er der for alle å se og å innovere med, dette gjør det dessverre også lettere for hackere å angripe. Langt mer programmeringskode i disse dager revideres for feil og sårbarheter, og et økende antall mennesker forstår behovet for formell verifisering, men det går fortsatt mye penger inn i kode som har ikke blitt støttet opp. Vær obs på dette og DeFi med Ethereum er ditt å utnytte til det fulle!

Blogg