Hopp til innholdet

Hva er Ethereum Gass?

Desentralisert finans (DeFi) og dets implikasjoner for tradisjonell bankvirksomhet
Guide til kryptovaluta-gambling: Kryptocasinoer i Norge

Ethereum er en av de største kryptovalutaene vi har i dag og ikke minst en av de mest populære. Mynten legger seg på en god andreplass rett bak Bitcoin og det er derfor forståelig at mange ønsker å lære mer om denne spennende mynten. Vi skal derfor lære deg alt det du trenger å vite for å bli en skikkelig Ethereum ekspert.

I dag skal vi lære deg om begrepet Ethereum gass. Forhåpentligvis vil du ha en større forståelse for begrepet, noe som igjen vil gjøre det lettere for deg når du leser annen informasjon og artikler om Ethereum. Kom igjen så setter vi i gang!

Ethereum gass – hva brukes det til og hvorfor er det så viktig?

Du vil ofte kunne lese om «gas fees» når du leser artikler om kryptovaluta eller Ethereum. Denne gassen er rett og slett gebyret eller den prisen som kreves for at transaksjonen skal kunne gjennomføres. Begrepet kan også brukes for prisen som kreves for å opprette en smart-kontrakt på Ethereums blockchain. Når vi snakker om gass så kommer det ofte mange kompliserte begreper og navn, men den viktigste jobben disse gebyrene gjør er å sende ressurser til Ethereums virtuelle maskin (EVM) slik at de desentraliserte appene (dApps) og smart-kontraktene kan fungere på egenhånd. Det er nemlig gassen som støtter resursene som gjør at disse desentraliserte økonomiske funksjonene fungerer som de skal og er trygge å bruke.

Ethereum kurs

Når vi går igjennom vårt lille Ethereum kurs er det klart at vi ønsker at du skal få en så god kunnskap som overhodet mulig om det temaet vi introduserer. Derfor skal vi også litt mer i dybden på hvorfor Ethereum introduserte gass. Grunnen til at gass først ble introdusert er nemlig for å kunne opprettholde et så distinkt verdigrunnlag som mulig. Samtidig skal det utlukkende indikere forbruket mot beregningsutgifter på nettverket. Det vil si at man får muligheten til å skille mellom den faktiske verdien til selve kryptovalutaen (ETH) og de bergingskostnadene som kreves for Ethereums virtuelle maskin (EVM). Det vil si at gassen faktisk er selve gebyret du betaler til Ethereums maskin for jobben den gjør slik at pengene ikke går som en profitt til Ethereum som et selskap. Gass er altså et gebyr, ikke gass til ovnen eller komfyren din.

Disse gassavgiftene betales av alle brukere av Ethereums nettverk og blockchain. Brukere betaler dette gebyret for å kunne kompensere for den dataenergien det krever å både gjennomføre, behandle og validere transaksjoner som foregår på blockchainen. Det vil si både når du bruker eller samhandler med for eksempel smart-kontrakter eller om du skal sende ETH fra en wallet til en annen. Om du plutselig skulle få et høyere gassgebyr ved en handling enn en annen er det rett og slett fordi handlingen du ønsker å gjennomføre krever med energi og arbeid. Det vil for eksempel som oftest være et høyere gebyr ved bruk av smart-kontrakter enn det er på en liten transaksjon.

Hva går gassgebyret til?

Som tidligere nevnt så tjener ikke de som har skapt Ethereum noe på transaksjonene du gjennomfører, for det er ikke de som mottar gebyret. Ethereums blockchain bruker det som kalles PoW (Proof of Work). Det vil altså si at det sitter miners, arbeidere, og validerer og godkjenner hver eneste transaksjon og handling som skjer på blockchainen. De må altså godkjenne og gjennomføre alle handlinger som skjer. Dette krever både dataenergi og energi fra arbeideren som gjennomfører denne valideringen. Gassgebyret går da til den som sitter og godkjenner alt dette. Dette er ekstremt viktig oppgaver som gjøres for at nettverke skal fungere slik som det gjør i dag.

Det du selv som velger gassgebyret og om gebyret er for lavt kan du bli plassert bakerst i den prioriterte køen og du risikerer at det tar lang tid før handlingen blir utført. Det er nettopp derfor prisene for gass hos Ethereum opplever de svingningene de gjør, og du kan oppleve at du til tider må øke prisen for at en transaksjon skal gjennomføres innen tiden du ønsker.

Ethereums virtuelle maskin

EVM er altså Ethereums virtuelle maskin som er i stand til å kjøre og opprette smart-kontrakter som kan representere forskjellige finansielle avtaler som for eksempel en byttekontrakt eller en opsjonskontrakt. De kan også fungere og brukes til andre avtaler som for eksempel en arbeidskontrakt, veddemål og gambling og kjøpskontrakter. Det er få av veldig mange eksempler på hva smart-kontrakter kan brukes til. Her er mulighetene mange og de kan erstatte alle slags juridiske, sosiale eller økonomiske avtaler du måtte ønske. Det er kanskje ikke så rart at dette har blitt en funksjon og en tilleggsytelse som mange kryptoentusiaster virkelig setter pris på.

ETH er altså Ethereums interne kryptovaluta, selve mynten om du vil. Denne mynten kan brukes til å avgjøre et resultat av en smart-kontrakt som er utført innenfor protokoll. Det er også denne valutaen som brukes til å betale gebyrer når du skal betale for gass, men du kan slappe helt av, det koster ikke en hel mynt hver gang du skal gjennomføre en transaksjon. Mynten har en god verdi i dag og gassgebyret er heldigvis vesentlig mye lavere enn dette. Du kan få kjøpt ETH på kryptovaluta børser eller hos handlesplattformer som tilbyr kjøp av kryptovaluta. Du velger selv om du ønsker å kjøpe ETH med en fiat-valuta som for eksempel NOK eller EUR eller om du ønsker å kjøpe ETH med en annen kryptovaluta som for eksempel Bitcoin.