Hopp til innholdet

Non-fungible tokens (NFT)

3 tips til bedre økonomi når du investerer

NFT, kort for Non Fungible Tokens, har tatt internett med storm og enkelt sagt er de et vidt spekter av unike og digitale eiendeler. Det er alt fra kunst og musikk til dataspillfigurer som gjerne selges for millionbeløp. NFT-er har fanget verdens oppmerksomhet etter at Christie’s Auctionhouse solgte tidenes første NFT-kunstverk for svimlende 69,3 millioner dollar. Dette viste at fremtiden i det store og hele er her, men fikk også noen kritiske kommentarer. For, spørsmålet er jo om en NFT er verdt pengene, og lever opp til hypen? Eller er det en boble klar til å sprekke?

Vi tør si allerede her at NFT-er nok er fremtidens investering ved Ethereum blokkjedene, og er et konsept som bør både forklares og forstås.

Hva er en NFT? Hvordan skapes de?

Så hva er egentlig NFT-er? Dette har vært snakket mye om, for det er et noe abstrakt konsept. Enklest sagt så forvandler NFT et digitalt kunstverk, og andre samleobjekter, om til verifiserbare eiendeler som kan handles på en blokkjede med for eksempel Ethereum. Gevinsten har vært direkte enorm for mange med investorer som har brukt store summer for å eie en NFT versjon av digitale bilder. Skjønt, i bunn og grunn kan alle lage en NFT. Det som behøves er en digital lommebok, et lite kjøp av eks. Ethereum og en tilkobling til en NFT-markedsplass hvor du så kan laste opp og omgjøre innhold til en NFT. Lett og greit, og skaperen får selv bestemme knappheten av deres eiendel.

Dette kan sammenlignes med billetter til en begivenhet, der arrangøren kan velge antallet billetter som selges. Slik kan og NFT skaperen bestemme antallet kopier. Det kan eksempelvis være et par stykker, flere med små ulikheter, ellet et sjeldent samleobjekt.

Som nevnt har NFT-er virkelig tatt den digitale verdenen for kunst- og samlerobjekter med storm, men digital kunst er bare en av flere måter en NFT kan benyttes på. Disse representerer eierskap, og kan så benyttes for enhver unik eiendel. En av de store fordelene med en NFT er at den inneholder en særlig informasjon som skiller denne fra andre, og har enkel verifiserbar kjennekode. Dette gir særlig utslag for digitale samlerobjekter som jo da utgjør hovedsiden av NFT, men en NFT kan også være et skjøte for en gjenstand i den fysiske verdenen vel så mye som den digitale.

Der de må ses på som en digital ressurs som representerer den fysiske gjenstanden, slik som kunst og musikk, og disse handler online gjerne med Ethereum og er vanligvis kodet med samme underliggende programvare som kryptovalutaen.

NFT på Ethereum kjeden og fordelen til innholdsskaperne

NFT-er holdes vanligvis på Ethereum-blokkjeden, selv om andre blokkkjeder også støtter dem. Denne blockchain-teknologien sammen med NFT-er sin særlige utforming gir artister og innholdsskapere en unik mulighet til å tjene penger på varene sine. For eksempel trenger ikke kunstnere lenger stole på gallerier eller auksjonshus for å selge kunsten sin. I stedet kan artisten selge den direkte til forbrukeren som en NFT, som også lar dem beholde mer av fortjenesten. I tillegg kan kunstnere programmere inn royalties slik at de vil motta en prosentandel av salget når kunsten deres selges til en ny eier. Dette er en attraktiv funksjon siden kunstnere vanligvis ikke mottar fremtidige inntekter etter at kunsten deres først er solgt. Dette skaper et godt økosystem for alle involverte parter.

Ethereum vs tradisjonelle bankmetoder i Norges online casino-industri

De unike NFT-er

Dette leder oss over til det heller typiske spørsmålet mange stiller ved og om NFT-er, nemlig hvorfor folk er villige til å bruke millioner på dem? Det typiske eksempelet er digital kunst der alle de ulike bildene jo kan ses på nett (og en kan ta et skjermbilde og laste ned), så hvorfor kjøpe dem? Dette spinner tilbake igjen i at NFT-er skaper digital knapphet, der kjøperen eier den originale varen med den innebygde autentiseringen. Flertallet av samlere verdsetter disse digitale eiendomsbevisene vel så mye som selve gjenstanden. Det går ut på eierskapet av f.eks. det digitale bildet.

NFT og kryptovaluta

I en digital verden med kryptovaluta som Ethereum er det fort å begynne å lure på hva som er likhet og forskjeller på NFT og krypto. Ved første øyekast er de like, og det er mye samme type programmering som ligger under NFT-er som for Ethereum, og Ethereum blokkjeder er der en finner hovedparten av NFT-er, men der slutter og likhetene.

Hintet om dette er i navnet, Non Fungible Tokens. – Kryptovalute er «fungible», som innebærer at de kan byttes og handles om hverandre og er også like i verdi. Det er dette som gjør f.eks. Ethereum til pålitelige transaksjonsmidler. NFT-er på sin side er «non fungible» og fungerer dermed ikke slik. Den digitale signaturen som er bakt inn i dem gjør at det ikke går å bytte NFT-er om hverandre. De er alle unike og kan ikke benyttes for handel og byttehandel. Dette er hva som gjør en NFT til et samlerobjekt og hvor verdien i dem ligger.

Lik teknologi, men benyttet svært annerledes kan vi si for å gjøre det lett.

Hvordan kjøpe NFT-er

Dersom du er interessert i å starte din egen NFT-samling, må du aller først gå og skaffe noen essensielle elementer:

Først ut så behøves det en e-lommebok, eller da digital lommebok, som tillater en å lagre både NFT-er og kryptovalutaer. For å kjøpe inn NFT må du sannsynligvis benytte krypto, og du kan regne med at det er Ethereumbasert, så sørg for en lommebok på dette feltet.

Deretter så må en velge seg en markedsplass. Her er det svært mange å velge blant, og for å namedroppe så kan vi fremheve noen av de mest vanlige og av store størrelser, slik som OpenSea, Mintable, Nifty Gateway og Rarible. Det finnes ved siden av disse også flere ulike nisjemarkedsplasser for mer spesifikke typer NFT-er, for eksempel NBA Top Shot for basketballvideohøydepunkter eller verdisaker for auksjonering av tweets, slik som Dorseys for øyeblikket er på bud.

I hovedsak kan alle digitale bilder kjøpes som en NFT. Men det er et par ting du bør vurdere når du kjøper en, spesielt hvis du er nybegynner. Du må bestemme hvilken markedsplass du skal kjøpe fra, hvilken type digital lommebok som kreves for å lagre den og hva slags kryptovaluta du trenger for å fullføre salget.

Vær også obs på gebyrer. Noen markedsplasser krever en «gass»-avgift, som er energien som kreves for å fullføre transaksjonen på blokkjeden. Andre avgifter kan inkludere kostnadene for å konvertere dollar til Ethereum (som nevnt er det denne kryopto-valutaen som oftest brukes til å kjøpe NFT-er) og avsluttende utgifter.

Eierskap på internett med NFT

NFT-er og Ethereum løser noen av problemene som finnes på internett i dag. Ettersom alt blir mer digitalt, er det behov for å gjenskape egenskapene til fysiske gjenstander. Man tenker da på særegenheter slik som knapphet, unikhet og et bevis på eierskap. Dette skaper grobunn for en samlerplass for en rekke artikler som enhver som er interessert i Ethereum og tilknyttede systemer bør tenke på å investere i. Vi kan oppsummert tenke oss at NFT-er er her for å bli, og vil i fremtiden bare øke i popularitet som investeringsobjekter. For den som har hoppet på Ethereum er det med andre ord riktig tid å også omfavne NFT-er før de blir enda mer kjent. La oss helt avslutningsvis summere opp NFT-enes særegenhetene som en oppsummering og konklusjon av artikkelen.

NFT sine viktigste egenskaper oppsummert

Det er disse egenskapene som både kjennetegner, og gjør NFT-ene såpass verdifulle og legger grunnlaget for at disse vil være en viktig del av Ethereum-sfæren i lang tid fremover:

 • En NFT er «non-interoperable». Dette kan best forklares med et eksempel, på at en ikke kan benytte NFT-er i ulike spill eller liknende. Du kan for eksempel ikke bruke en Krytpobildekitty som en karakter i et nettspill, som et eksempel..
 • NFT-er er udelelige. I motsetning til kryptovaluta, kan du ikke kjøpe 0,005 av en NFT. De eksisterer kun som en hel.
 • Man kan ikke ødelegge NFT-er. De er lagret på en blokkjede ved hjelp av smartkontrakter. Følgelig er de umulige å ødelegge, fjerne, eller forfalske.
 • Videre er NFT-er eid av den som kjøper dem, det er ikke som man ofte ser bare et lisenskjøp som ved å handle musikk fra iTunes der selskapet bak egentlig eier musikken og individet som kjøper musikk fra butikken får en lisens for å benytte seg av denne.
 • Verifiserbare. Som tidligere nevnt, er en av fordelene med eierskap på blokkjeder at man enkelt kan spore seg tilbake til tidligere eiere. Helt tilbake til skaperen. 
 • NFT-er er som vi var inne på «non fungible». Den digitale signaturen som er bakt inn i dem gjør at det ikke går å bytte NFT-er om hverandre. Dette gjør at de ikke kan brukes for handel og byttehandel, og det som gjør dem til verdifulle samlerobjekter.

Summert er det gode tider for å hive seg på NFT-er for den som er i økosystemet rundt Ethereum, og med gode kurser på valutaen kan det ikke tenkes en bedre tid å eventuelt investere i en NFT enn akkurat nå.

Lær mer om NTF Kunst

NFT (Non-fungible tokens) kunst er helt unike kunstverk som kan selges og kjøpes på det såkalte NFT markedet. De er smarte investeringer da de ofte øker i verdi, og kunstneren selv kan tjene mange millioner om de er heldige. De er mest kjent som digitale kunstverk i form av JPEG bilder, men også som musikk og spill.

Slik fungerer NFT Kunst

NFT-kunst er sporbare kunstverk da all informasjon blir lagret i en block. Derfor kan den ikke forfalskes eller endres, noe som gjør den til en trygg investering for kunstsamlere. NFT (Non- fungible tokens) kunst er evigvarende, udelelige og kan skattes av da skatteetaten ser på dem som formuesobjekter.

Hvordan bruker man digital kunst?

Digital kunst kan brukes på mange måter, men den vanligste måten å bruke den på er ved å investere, selge og kjøpe. Mange kunstverk kan være verdt mye alt etter hvor ettertraktet de er. Et kjent og populært kunstverk er Everydays av kunstneren Beeple, som ble solgt for svimlende 600 millioner kroner.

Konkurrerende digitale bildefiler:

Kunstnere kan konkurrere om å lage de mest eksklusive NFT kunstverkene, og hva som vil selge for mest. CryptoKitties er et spill hvor du kan selge digitale katter. Her ble en katt engang solgt for 9.83 millioner kroner. Andre kjente verk er Dodge NFT, CryptoPunk Ricky and Morty NFT. Det finnes også Norsk NFT kunst. Trym Ruud, en grafisk designer fra Bærum, har siden 2021 solgt figurene sine som digital kunst og har i dag et egent NFT-gallleri i Fornebu.

Slik blir fremtiden for digital kunst

Digital kunst er i ferd med å bli den neste store tingen innen kunstverdenen. Med NFT-er (Non-fungible tokens) kan kunstnere nå selge sine verk digitalt, og dette åpner for helt nye muligheter innen kunsten. 2021 var det virkelig store året for NFT kunst, men vi ser fortsatt en økning av interesse for digital kunst og nye kunstverk lages og selges daglig.

NFT Spill

NFT-spill er en type spill der hvert objekt i spillet har sitt eget NFT-token. Dette åpner for en helt ny måte å spille spill på, der man faktisk eier de objektene man bruker i spillet. Det er også mulig å handle med andre spillere, noe som gir en helt ny dimensjon til spillopplevelsen. Det finnes alt fra kortspill og action spill, men også spill hvor du bygger hele verdener eller simpelthen bare samler. Spillene har ofte mange millioner brukere.

De mest spilte NTF spillene

Det finnes allerede mange NFT spill, og det dukker stadig nye opp. Her er noen av de mest populære:

 • Axie Infinity – Her samler du på digitale dyr og har kamper mellom andre spillere. Spillet har over 2.8 millioner daglige brukere og minner mye om det kjente spillet pokemon.

 • CryptoKitties – En av de eldste og mest kjente NFT spillene. Her fostrer du opp digitale katter som du senere kan selge.

 • Alien worlds – Et rombasert spill med 1.1 millioner brukere som går ut på å okkupere og herske over forskjellige solsystemer i verdensrommet.

 • Gods unchained – Digitalt kortspill hvor man kan bytte kort, og spille mot andre spillere. Dette spillet er free to play, men med en NFT shop.

 • The sandbox – Minner veldig om Minecraft da spillere kan skape sine egne verdener, bare med bruk av NFTs.

NTF Markedsplass

NTF-markedet er en plass der du kan kjøpe og selge NFT-er. Det finnes forskjellige plattformer som tilbyr forskjellige typer NFT-er. Noen spesialiserer seg innenfor visse markeder som for eksempel musikk, mens andre tilbyr stort sett alt fra bilder til spill.

NFT musikk

Non-fungible tokens finnes også i lydformat, dette kalles NFT musikk. I likhet med NFT billedkunst er de helt unike, sporbare og kan ikke forfalskes. Musikere har lenge slitt med å tjene penger på nett, ettersom det er veldig enkelt å kopiere og spre musikk gratis. NFT endrer dette ved å gi musikerne muligheten til å selge musikken sin selv uten en tredjepart, og gir dem full kontroll på distribusjon og rettigheter.

Musikere som bruker Non fungible tokens

I dag er det stadig flere musikere som bruker NFT for å distribuere og selge sine verk. Komponisten Trevor Jones ble en av de første som solgte et digitalt lydspor som NFT, og han har siden laget flere NFT-versjoner av noen av sine mest kjente lydspor. Også større stjerner som Eminem og Lil pump har gitt ut musikken sin som NFTs.

NFT Aksjer

NFT aksjer er enkelt forklart vanlige selskaper som benytter seg av NFTs. Du kan kjøpe og selge i NFT aksjer på samme måte som du ville gjort med aksjer for selskaper som ikke bruker NFTs.

Slik lager du Non fungible tokens - Steg for steg

En enkel måte å starte med å lage dine egne NFTs er ved å bruke kryptovalutaen Ethereum. Her er hvordan:

 1. Start en lommebok for Ethereum

  Før du kan starte, må du lage deg en digital lommebok for kryptovaluta. Populære og sikre valg er Etoro, Coinbase wallet eller Exodus. Det er viktig å sjekke opp de forskjellige alternativene for å finne de som best passer ditt behov.

 2. Gå til innkjøp av en liten menge Ethereum

  Neste steg er å kjøpe kryptovalutaen Ethereum. Dette gjøres enkelt via din ny opprettede digitale lommebok. Du trenger ikke å kjøpe mye i første omgang, men mange markedsplasser krever at du i hvert fall eier noe Ethereum før du registrerer deg.

 3. Synkroniser lommeboken din til en NFT markedsplass

  Nå gjenstår det bare å velge en markedsplass. Opensea er et av de eldste og mest kjente, andre gode alternativer er Rariable, Foundation og AtomicMarket. Når du har registrert deg kobler du enkelt din digitale lommeboken til markedet via nettsiden deres.

 4. Skap din helt egne digitale kunst

  Du er nå klar til å lage din helt egne og unike kunst. Dette er ofte veldig enkelt, og hver markedsplass vil ha instruksjoner du kan følge.

NTF selges til flere millioner - Slik selger du dine egne non-fungible tokens

Du kan også selge dine kunstverk på NFT markedsplassen. Er du heldig og kunstverket ditt slår an kan du tjene flere millioner.

Derfor selges non fungible tokens til flere millioner

Salg av digitale kunstverk har virkelig skutt i været, og har i noen tilfeller blitt solgt for mange millioner. Flere kjente personer har solgt NFTs, og tjent bra på dette. Så lenge digitale kunstverk er ettertraktet vil prisen bare øke.

Hvordan selge nft?

Når du har registrert deg på et marked, kan du begynne å sette opp salgsauksjoner for dine NFT-er. Du vil normalt bli bedt om å angi en startpris og en sluttpris for auksjonen, samt hvor lenge auksjonen skal vare. Du kan også velge å sette opp faste priser for dine NFT-er, noe som betyr at folk kan kjøpe dem direkte fra deg uten å måtte delta i en auksjon.

ethereumkurs.org logo

Dette er fordelene med NFT

Så hvorfor er NFT-er så populært? Her er noen av fordelene.

Unike

NFT-er, eller Non-fungible tokens, er spesifikt designet for å være unike. Non-fungible betyr at de ikke kan erstattes av en annen enhet.

Bruker blockchain

I motsetning til vanlig krypto, bruker NFT-er blockchain. Blockchain betyr at den inneholder informasjon som registreres i en smartkontrakt.

Kan spores

Hver NFT inneholder informasjon om hvem som eier den. Dette gjør at den alltid er sporbar og verifiserbar.

Enkelt å lage

Non-fungible tokens (NFTs) er enkle å lage og det er enkelt å selge direkte til kjøperen.

Passive inntekter på videresalg

NFT-er gir passiv inntekt uten at du trenger å gjøre noe somt helst. I tillegg til å generere passiv inntekt på grunn av verdistigningen av en NFT, kan du også tjene penger ved at kunstverket ditt selges videre. Dette gjøres ved hjelp av Royalities.

Fremtiden for Non fungible toksens - Vekst eller krasj?

En rekke store selskaper har allerede begynt å investere i NFT-er, og det er ventet at flere vil følge etter i takt med økt interesse fra allmennheten. Så langt har det vært en bratt vei opp for NFT-markedet. Alt fra artister til sports stjerner har kastet seg på trenden den siste tiden, og mange bruker NFTs som et viktig medium for å tilknytte seg fansen.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kjøper jeg NFT?

Kjøp av NFT skjer i en spesiell virtuell markedsplass som kalles et NFT-marked. Dette finnes forskjellige typer markedsplasser ettersom hva du er ute etter å kjøpe.

Er NFT trygt?

Det er ingen grunn til å tro at NFT-er ikke er trygt. På grunn av den unike blockchain systemet som NFTs bruker, kan ikke NFT-er bli kopiert, stjålet eller forfalsket. Du kan også enkelt sjekke om hvem den originale eieren til en NFT er, så du kan være trygg på selgerens identitet.

Hva kan jeg bruke NFT til?

Det er mange bruksområder for NFT-er. De kan brukes som underholdning i spill. NFT musikk kan brukes som vanlig musikk. Andre kunstverk kan selges og kjøpes, men også investeres over lengre tid da de ofte øker i verdi over tid.

Hva er et token?

En non fungible token er digital eiendel som er helt unik og uavhengig. Dette betyr at hver NFT-token er forskjellig og de kan ikke byttes ut med noen andre tokens av den samme typen. NFTs kan være alt fra kunstverk, musikk eller spill.