Hopp til innholdet

Non-fungible tokens (NFT)

Fordeler ved å bruke kryptovaluta til gambling

NFT, kort for Non Fungible Tokens, har tatt internett med storm og enkelt sagt er de et vidt spekter av unike og digitale eiendeler. Det er alt fra kunst og musikk til dataspillfigurer som gjerne selges for millionbeløp. NFT-er har fanget verdens oppmerksomhet etter at Christie’s Auctionhouse solgte tidenes første NFT-kunstverk for svimlende 69,3 millioner dollar. Dette viste at fremtiden i det store og hele er her, men fikk også noen kritiske kommentarer. For, spørsmålet er jo om en NFT er verdt pengene, og lever opp til hypen? Eller er det en boble klar til å sprekke?

Vi tør si allerede her at NFT-er nok er fremtidens investering ved Ethereum blokkjedene, og er et konsept som bør både forklares og forstås.

Hva er en NFT? Hvordan skapes de?

Så hva er egentlig NFT-er? Dette har vært snakket mye om, for det er et noe abstrakt konsept. Enklest sagt så forvandler NFT et digitalt kunstverk, og andre samleobjekter, om til verifiserbare eiendeler som kan handles på en blokkjede med for eksempel Ethereum. Gevinsten har vært direkte enorm for mange med investorer som har brukt store summer for å eie en NFT versjon av digitale bilder. Skjønt, i bunn og grunn kan alle lage en NFT. Det som behøves er en digital lommebok, et lite kjøp av eks. Ethereum og en tilkobling til en NFT-markedsplass hvor du så kan laste opp og omgjøre innhold til en NFT. Lett og greit, og skaperen får selv bestemme knappheten av deres eiendel.

Dette kan sammenlignes med billetter til en begivenhet, der arrangøren kan velge antallet billetter som selges. Slik kan og NFT skaperen bestemme antallet kopier. Det kan eksempelvis være et par stykker, flere med små ulikheter, ellet et sjeldent samleobjekt.

Som nevnt har NFT-er virkelig tatt den digitale verdenen for kunst- og samlerobjekter med storm, men digital kunst er bare en av flere måter en NFT kan benyttes på. Disse representerer eierskap, og kan så benyttes for enhver unik eiendel. En av de store fordelene med en NFT er at den inneholder en særlig informasjon som skiller denne fra andre, og har enkel verifiserbar kjennekode. Dette gir særlig utslag for digitale samlerobjekter som jo da utgjør hovedsiden av NFT, men en NFT kan også være et skjøte for en gjenstand i den fysiske verdenen vel så mye som den digitale.

Der de må ses på som en digital ressurs som representerer den fysiske gjenstanden, slik som kunst og musikk, og disse handler online gjerne med Ethereum og er vanligvis kodet med samme underliggende programvare som kryptovalutaen.

NFT på Ethereum kjeden og fordelen til innholdsskaperne

NFT-er holdes vanligvis på Ethereum-blokkjeden, selv om andre blokkkjeder også støtter dem. Denne blockchain-teknologien sammen med NFT-er sin særlige utforming gir artister og innholdsskapere en unik mulighet til å tjene penger på varene sine. For eksempel trenger ikke kunstnere lenger stole på gallerier eller auksjonshus for å selge kunsten sin. I stedet kan artisten selge den direkte til forbrukeren som en NFT, som også lar dem beholde mer av fortjenesten. I tillegg kan kunstnere programmere inn royalties slik at de vil motta en prosentandel av salget når kunsten deres selges til en ny eier. Dette er en attraktiv funksjon siden kunstnere vanligvis ikke mottar fremtidige inntekter etter at kunsten deres først er solgt. Dette skaper et godt økosystem for alle involverte parter.

Ethereum lommebok

De unike NFT-er

Dette leder oss over til det heller typiske spørsmålet mange stiller ved og om NFT-er, nemlig hvorfor folk er villige til å bruke millioner på dem? Det typiske eksempelet er digital kunst der alle de ulike bildene jo kan ses på nett (og en kan ta et skjermbilde og laste ned), så hvorfor kjøpe dem? Dette spinner tilbake igjen i at NFT-er skaper digital knapphet, der kjøperen eier den originale varen med den innebygde autentiseringen. Flertallet av samlere verdsetter disse digitale eiendomsbevisene vel så mye som selve gjenstanden. Det går ut på eierskapet av f.eks. det digitale bildet.

NFT og kryptovaluta

I en digital verden med kryptovaluta som Ethereum er det fort å begynne å lure på hva som er likhet og forskjeller på NFT og krypto. Ved første øyekast er de like, og det er mye samme type programmering som ligger under NFT-er som for Ethereum, og Ethereum blokkjeder er der en finner hovedparten av NFT-er, men der slutter og likhetene.

Hintet om dette er i navnet, Non Fungible Tokens. – Kryptovalute er «fungible», som innebærer at de kan byttes og handles om hverandre og er også like i verdi. Det er dette som gjør f.eks. Ethereum til pålitelige transaksjonsmidler. NFT-er på sin side er «non fungible» og fungerer dermed ikke slik. Den digitale signaturen som er bakt inn i dem gjør at det ikke går å bytte NFT-er om hverandre. De er alle unike og kan ikke benyttes for handel og byttehandel. Dette er hva som gjør en NFT til et samlerobjekt og hvor verdien i dem ligger.

Lik teknologi, men benyttet svært annerledes kan vi si for å gjøre det lett.

Hvordan kjøpe NFT-er

Dersom du er interessert i å starte din egen NFT-samling, må du aller først gå og skaffe noen essensielle elementer:

Først ut så behøves det en e-lommebok, eller da digital lommebok, som tillater en å lagre både NFT-er og kryptovalutaer. For å kjøpe inn NFT må du sannsynligvis benytte krypto, og du kan regne med at det er Ethereumbasert, så sørg for en lommebok på dette feltet.

Deretter så må en velge seg en markedsplass. Her er det svært mange å velge blant, og for å namedroppe så kan vi fremheve noen av de mest vanlige og av store størrelser, slik som OpenSea, Mintable, Nifty Gateway og Rarible. Det finnes ved siden av disse også flere ulike nisjemarkedsplasser for mer spesifikke typer NFT-er, for eksempel NBA Top Shot for basketballvideohøydepunkter eller verdisaker for auksjonering av tweets, slik som Dorseys for øyeblikket er på bud.

I hovedsak kan alle digitale bilder kjøpes som en NFT. Men det er et par ting du bør vurdere når du kjøper en, spesielt hvis du er nybegynner. Du må bestemme hvilken markedsplass du skal kjøpe fra, hvilken type digital lommebok som kreves for å lagre den og hva slags kryptovaluta du trenger for å fullføre salget.

Vær også obs på gebyrer. Noen markedsplasser krever en «gass»-avgift, som er energien som kreves for å fullføre transaksjonen på blokkjeden. Andre avgifter kan inkludere kostnadene for å konvertere dollar til Ethereum (som nevnt er det denne kryopto-valutaen som oftest brukes til å kjøpe NFT-er) og avsluttende utgifter.

Eierskap på internett med NFT

NFT-er og Ethereum løser noen av problemene som finnes på internett i dag. Ettersom alt blir mer digitalt, er det behov for å gjenskape egenskapene til fysiske gjenstander. Man tenker da på særegenheter slik som knapphet, unikhet og et bevis på eierskap. Dette skaper grobunn for en samlerplass for en rekke artikler som enhver som er interessert i Ethereum og tilknyttede systemer bør tenke på å investere i. Vi kan oppsummert tenke oss at NFT-er er her for å bli, og vil i fremtiden bare øke i popularitet som investeringsobjekter. For den som har hoppet på Ethereum er det med andre ord riktig tid å også omfavne NFT-er før de blir enda mer kjent. La oss helt avslutningsvis summere opp NFT-enes særegenhetene som en oppsummering og konklusjon av artikkelen.

NFT sine viktigste egenskaper oppsummert

Det er disse egenskapene som både kjennetegner, og gjør NFT-ene såpass verdifulle og legger grunnlaget for at disse vil være en viktig del av Ethereum-sfæren i lang tid fremover:

  • En NFT er «non-interoperable». Dette kan best forklares med et eksempel, på at en ikke kan benytte NFT-er i ulike spill eller liknende. Du kan for eksempel ikke bruke en Krytpobildekitty som en karakter i et nettspill, som et eksempel..
  • NFT-er er udelelige. I motsetning til kryptovaluta, kan du ikke kjøpe 0,005 av en NFT. De eksisterer kun som en hel.
  • Man kan ikke ødelegge NFT-er. De er lagret på en blokkjede ved hjelp av smartkontrakter. Følgelig er de umulige å ødelegge, fjerne, eller forfalske.
  • Videre er NFT-er eid av den som kjøper dem, det er ikke som man ofte ser bare et lisenskjøp som ved å handle musikk fra iTunes der selskapet bak egentlig eier musikken og individet som kjøper musikk fra butikken får en lisens for å benytte seg av denne.
  • Verifiserbare. Som tidligere nevnt, er en av fordelene med eierskap på blokkjeder at man enkelt kan spore seg tilbake til tidligere eiere. Helt tilbake til skaperen. 
  • NFT-er er som vi var inne på «non fungible». Den digitale signaturen som er bakt inn i dem gjør at det ikke går å bytte NFT-er om hverandre. Dette gjør at de ikke kan brukes for handel og byttehandel, og det som gjør dem til verdifulle samlerobjekter.

Summert er det gode tider for å hive seg på NFT-er for den som er i økosystemet rundt Ethereum, og med gode kurser på valutaen kan det ikke tenkes en bedre tid å eventuelt investere i en NFT enn akkurat nå.