Hopp til innholdet

Hva er Ethereum Classic?

Ethereum – betal med kryptovaluta hos populære nettcasino
Hvordan kryptovaluta revolusjonerer internett-gambling

De siste årene har det vært mye snakk om kryptovaluta og Ethereum har lagt seg høyt oppe på listen over populære kryptovalutaer med god avkastning historisk. Det er derfor klart at vi skal lære deg alt du trenger å vite om den spennende kryptovalutaen og i dag skal vi lære deg litt om Ethereum Classic som ikke like mange har kjennskap til.

Vi skal lære deg alt du trenger å vite slik at du virkelig kan vise frem kunnskapen din om Ethereum ved neste familieselskap og slik at du kan trade som de gjør på Wall Street. Vi skal gjennomgå forskjellen på Ethereum og Ethereum Classic og ikke minst skal vi fortelle deg litt om alt det spennende denne teknologien kan brukes til.

Hva er forskjellen på Ethereum og Ethereum Classic

Velkommen til et lite Ethereum kurs, her skal vi begynne med å forklare deg forskjellen på Ethereum og Ethereum Classic. Ethereum Classic er det som kalles for en desentralisert åpen kildekode i form av blockchain eller blokkjede som man kan kalle det på norsk. Dette er en plattform som lar deg bruke og samhandle med det som kalles for smart-kontrakter. Vi har forståelse for at det kan være mange begreper som kan være vanskelig å forstå, men slapp helt av. Vi forklarer deg det aller meste og husk at du ikke trenger å ha forståelse for hvert eneste begrep som bli nevn. Om du fokuserer mer på innholdet vil det bli lettere å forstå.

Ethereum kurs

Når vi sier at Ethereum Classic er en plattform for smart-kontrakter som opererer på en blockchain vil de si at du samhandler med desentraliserte finansielle produkter. Det vil altså si at smart-kontraktene og Ethereum generelt ikke er avhengig av en finansiell institusjon. Med andre ord så kan du bruke alle finansielle produkter som operer på en blockchain uten at du trenger å forholde deg til for eksempel en bank. For om du overfører penger til meg etter en middag vi har spist sammen, så vil pengene gå fra deg, til banken og deretter til meg. Blockchain teknologien lar deg overføre penger eller andre finansielle produkter og informasjon direkte til meg uten av de trenger å benytte oss av et mellomledd.

Ethereum Classic ble startet i 2016 etter at Ethereums nettverk ble hacket. Skaperne valgte derfor å fordele blokkjeden i to og vi fikk dermed Ethereum og Ethereum Classic, der Ethereum Classic er den originale blockchainen. Om du bruker Ethereum Classic får du muligheten til å bruke, sende og lage smart-kontrakter. Smart-kontrakter eller smart contracts er digitale applikasjoner som fungerer på egenhånd etter måten de er programmert på. Mange synes at Ethereum sin blockchain er spesielt interessant og verdifull nettopp fordi du har muligheten til å samhandle med slike smart-kontrakter. For å gi deg et eksempel det er mulig å sammenlikne med kan du tenke på en minibank. Den håndterer penger, sender og tar ut helt ut at noen trenger å styre den. Den gjør som den er programmert til å gjøre.

Hvordan fungerer smart-kontraktene hos Ethereum Classic

Målet med Ethereum Classic var at det skulle være lettere å kjøre smart-kontrakter på en desentralisert blockchain. Det vil si at du alene kan opprette og bruke en smart-kontrakt uten at du trenger å være i kontakt med en bank eller en advokat. Slike kontrakter fungerer godt ettersom de er programmert slik at en handling vil føre til en annen handling.

For å gjøre det så enkelt som mulig å forstå så kan du se for deg at du og jeg skal signere en kontrakt. Det er jeg som har laget kontrakten og så fort jeg skriver under med min signatur så vet kontrakten at den skal sendes videre til deg. Den er programmert til å sendes videre så fort en signatur er ferdig. Deretter er den programmert til å tre i kraft så fort to signaturer er ferdig. Dersom du skulle velge å ikke signere kontrakten vil den være ugyldig etter som den er programmert til å være aktiv så fort to signaturer er gjennomført.

Mange har begynt å bruke slike smartkontrakter til avtaler som foregår og gjennomføres i hverdagen. For eksempel kan det brukes ved salg av et hus. La oss si at et depositum skal betales inn en viss dato. Smart-kontrakten er programmert til å gå videre i prosessen så fort beløpet er overført. Skulle ikke beløpet bli betalt vil ikke kontrakten godkjennes, og kjøpet kan enkelt annulleres.

Noe annet som er positivt med disse smart-kontraktene er at alle kontrakter og transaksjoner lagres i en hovedbok automatisk. Det vil si at det er umulig for deg eller meg å tukle med en kontrakt eller si at et beløp som ikke er betalt faktisk er betalt. Alt vil ligge i hovedboken til blockchainen og det er derfor ikke noe poeng i å begynne å diskutere en gang. Dette kan gjøre forhandlinger ekstremt mye enklere mellom to parter som normalt kanskje kunne blitt uenige.

Formålet bak Ethereum Classic

Ethereum Classic er som sagt den delen av blockchainen til Ethereum som er original. Det vil si at opprinnelig ble denne blockchainen etablert og skapt for at du og jeg skulle få muligheten til å gjennomføre Ethereum transaksjoner. Etter hacket i 2016 ble midler til en verdi av hele 50 millioner dollar stjålet. Dette førte til det som i krypto-verden kalles for en «hard fork» ble satt i gang. Sikkerheten ble økt slik at dette aldri skulle skje igjen og Ethereum Classic ble derfor en av de to delene til blockchainen. Dette førte også til at de som hadde mistet investeringene sine eller midlene sine på grunn av hackeren, fikk alt dette tilbake.

Ethereum Classic bruker derfor ETC-20 mynten og Ethereum bruker ETH eller Ether som den også kalles. For en som ikke er virkelig investert i kryptovaluta utgjør ikke dette en veldig stor forskjell, men for kryptoentusiastene har dette absolutt hatt noe å si. I dag er det sånn at de fleste ser på Ethereum som den legitime og beste delen av blockchainen, fremfor Ethereum Classic. Begge delene fungerer på samme måte og begge delene lar deg samhandle med smart-kontrakter, men likevel er et noe som har ført til at mange brukere rett og slett foretrekker Ethereum fremfor Ethereum Classic. Ethereum sin ETH har også kommet seg opp på en god andreplass over de mest populære kryptovalutaene i dag, rett under Bitcoin.

Mange fra kryptomiljøet mener at Ethereum Classic ikke har muligheten til å skalere på samme måte som det Ethereum har. Ethereum fungerer foreløpig vesentlig mye raskere enn det Ethereum Classic gjør. I dag takler Ethereum Classic 15 transaksjoner i sekundet. Det høres kanskje mye ut, men hvis jeg forteller deg at VISA takler flere tusen hvert eneste sekund så forstår du kanskje hvorfor mange kryptoentusiaster ikke synes at 15 transaksjoner i sekundet er nok.

Mange er derfor redd for hva som kan skje med blockchainen dersom den får vesentlig mange flere brukere. Vil blockchainen takle det? Hvor lang tid vil det ta før min transaksjon gjennomføres? Dette er spørsmål mange Ethereum-fans spør seg og også derfor mange ønsker å bruke Ethereum fremfor Ethereum Classic. Bekymringer rundt sikkerheten etter det tidligere hacket er også en faktor som stopper mange fra å benytte seg av Ethereum Classic.