Hopp til innholdet

Hva er Ethereum?

  • av

Ethereum er, sånn helt i bunn og grunn, en desentralisert global programvareplattform som er drevet av det vi kaller for blockchain teknologi. De fleste kjenner nok Ethereum som en kryptovaluta, da kanskje i form av navnene Eter eller ETH.

Ethereum kan brukes av alle til å lage hvilken som helst sikret digital teknologi. Denne digitale mynten er designet for at den skal kunne brukes i blockchainen, og den kan også brukes som en betalingsmetode for ferdig utført arbeid på blockchainen. Vi skal ta en titt på hva Ethereum er, hva den brukes til og hvordan det hele henger sammen. La oss ta en titt.

Ethereum er designet for å være skalerbar, programmerbar, sikker og desentralisert. Dette er blockchainen for utviklere og bedrifter som lager teknologi som konstant skal endres og utvikles. Denne teknologien støtter naturlig smart-kontrakter, det essensielle verktøyet bak desentraliserte applikasjoner. Mange desentraliserte finansielle produkter (DeFi) og andre applikasjoner bruker smart-kontrakter i forbindelse med blokkjedeteknologi.

Hvordan fungerer Ethereum?

Vitalik Buterin, som er kreditert for å være skaperen av Ethereum, publiserte en hvitbok eller ‘white papers’ som det kalles, for å introdusere den i 2014. Ethereum-plattformen ble lansert i 2015 av Buterin og Joe Lubin, grunnlegger av blockchain-programvareselskapet ConsenSys. Cryptomeiser har en guide for å kjøpe Ethereum dersom du vil lære mer om prosessen og denne plattformen.

Grunnleggerne av Ethereum var blant de første som så det fulle potensialet til blockchain teknologien, utover bare å aktivere den sikre virtuelle betalingsmetoden. Siden lanseringen av Ethereum har ETH som en kryptovaluta steget til å bli den nest største kryptovalutaen etter markedsverdi. Den er kun utkonkurrert av Bitcoin.

Blockchain teknologi

Ethereum, som andre kryptovalutaer, involverer blockchain teknologi. Se for deg en veldig lang kjede av blokker. All informasjonen i hver blokk legges til hver nyoppretta blokk – med nye data. Gjennom hele nettverket distribueres en identisk kopi av blockchainen. Denne blockchainen er validert av et nettverk av automatiserte programmer. Ingen endringer kan gjøres i blockchainen, med mindre nettverket når en konsensus. Dette fører med andre ord til at det er så og si umulig å tukle med overføringer. Konsensus oppnås ved hjelp av en protokoll referert til som en konsensusmekanisme. Ethereum bruker proof-of-work-protokollen, der et nettverk av deltakere kjører programvare som prøver å bevise at et kryptert nummer er gyldig.

Dette kalles for mining. Den første mineren som beviser gyldigheten av nummeret blir belønnet i Eter. En ny blokk åpnes på blockchainen, informasjon fra forrige blokk krypteres og plasseres i den nye blokken sammen med nye data, og mining-prosessen starter på nytt.

Proof-of-Stake

For øyeblikket bruker Ethereum konsensusprotokollen for bevis på arbeid. På et tidspunkt vil den gå over til en annen konsensusprotokoll kalt proof-of-stake, der ETH-eiere satser en viss mengde av Eteren. Å satse Eter hindrer det i å bli brukt i transaksjoner. Det tjener som insentiv og sikkerhet for privilegiet av mining. Miningen vil fungere annerledes under denne protokollen fordi det ikke krever at alle på nettverket konkurrerer om belønningene. I stedet vil protokollen tilfeldig velge brukere med satset eter for å verifisere transaksjonene. Disse validatorene blir deretter belønnet i eter for arbeidet sitt.

Siste innlegg